Sajtóközlemény

2017.05.22.sajtóközlemény logó

PCI Zrt – Profinforce Kft konzorcium

Sajtóközlemény

Telítetlen zsírsav monoglicerid és propilén glikol észterek, mint élelmiszeripari adalékanyagok előállítási lehetőségeinek kutatása, és technológiai megvalósítása

 

A kutatás-fejlesztési projektünk célja monogliceridek előállítása napraforgó olajból. Az eddigi hasonló termékeket elsődlegesen szójabab-olajból vagy pálmaolajból nyerték ki. A kitűzött cél, hogy Magyarországon, génmódosítás mentes (non-GMO) napraforgó olajból nyerjük ki a monoglicerideket. Ilyen technológiát még nem alkalmaztak más országokban. Eddigi kutatásaink, és elképzelésünk szerint olyan magas minőségű terméket tudnánk készíteni, amit eddig még sehol sem sikerült elérni. A projekt kutatás és fejlesztés tevékenysége lévén egy piacképes termékhez és számos másik értékesítési potenciállal bíró termék kifejlesztéséhez szükséges ismerethez és kísérleti berendezéshez jutunk hozzá.

A monoglicerid egyik fő alkotórésze egy glicerin molekula. A monogliceridek legfontosabb tulajdonsága emulgeáló képességük, azaz, az egymással nem elegyedő anyagokból mint például olaj/zsír és víz homogén, két- vagy többkomponensű anyagot hoznak létre. Emulgeálószerként és stabilizálószerként számos élelmiszerben megtalálhatóak, E471 néven. Mellékhatásuk nem ismert, napi maximálisan bevitt mennyiség nincs megállapítva. Élelmiszerekben különböző szerves savakkal alkotott észtereik is megtalálhatóak. A propilén glikol a glicerinhez hasonló, de csak kétértékű alkohol, melynek zsírsav észtereit szintén használják élelmiszeriparban, E477 néven. A propilén glikol észterei veszélytelen élelmiszeripar adalékanyagok, egyetlen veszélyforrást az okozza, hogy elsősorban szójaolajból állítják elő, mely gyakorlatilag génmódosított.

A mai monoglicerid gyártási eljárásokkal drasztikusan szemben megyünk, és új, eddig még nem ismert eljárásokkal valósítjuk meg a monoglicerid gyártást. Ezzel elérjük, hogy a folyamat újdonságának és kidolgozottságának hála a végtermék minősége, a kémiai folyamat sebességének növelése és a termék koncentrációja jelentősen megnő. A projekt megvalósítása és céljai szempontjából rendkívüli jelentősége van az alapanyagnak, mely garantáltan génmódosítás mentes, non-GMO növényi olajnak kell, hogy legyen.

Hazai vonatkozásban az újdonságtartalom teljes körű, mivel hazánkban jelenlegi tudásunk szerint élelmiszer tisztaságú monogliceridet még nem állítottak elő. Ebből adódik, hogy a hazai monoglicerid igényt teljes egészében import áru fedezi. Eljárásunk segítségével hazai terméket fogunk tudni előállítani hazai forrásból.

További információ kérhető:

PCI Zrt: +36-70-372-8170

Email: info@pcirt.hu